Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 16:19 - Слънцето ни готви безпощаден удар!
Автор: mominasylza Категория: Новини   
Прочетен: 993 Коментари: 1 Гласове:
0



imageВ следващите години Слънцето, на което се дължи съществуването на всичко живо на Земята може да поднесе на нейните обитатели  неприятна изненада. Сега светилото преминава през един 11-годишен цикъл на развитие, постепенно увеличавайки активността си, която ще достигне своя връх през 2013 г.

Възможно е след три години да има мощна слънчева буря, придружена от високоскоростни потоци от слънчевия вятър. За човешката цивилизация, последствията могат да бъдат много сериозни.

Мощни слънчеви емисии могат да извадят от строя електропроводи, спътници, навигационни системи и устройства, комуникации (включително Интернет), както и финансовата система.

Въпреки че  такъв сценарий е малко вероятен, смятат експертите,  тази седмица във Вашингтон бяха проведени консултации, по време на които експерти от НАСА, Националното управление за океански  и атмосферни изследвания, Националния научен фонд и други организации обсъждат как най-добре да се подготвят за такива катаклизми.

„Слънцето се събужда от дълбок сън. Следващите няколко години ще бъдат белязани от увеличаваще се слънчева активност. Съвременното технологично общество е все по чувствително към слънчевите бури. Комбинацията от тези два фактора ще обсъждаме „- каза преди конференцията, Ричард Фишър, ръководител на хелиофизичния институт на NASA.

Ако слънчева буря се случи, за отстраняване на нейните последици, ще трябва много време – по-специално само подмяна на трансформаторите за електропроводи може да отнеме години.

Повсеместните прекъсвания на тока, от своя страна, ще имат и други сериозни последици – като например намаляването на питейната вода заради спирането на помпени станции и голям мащаб на разваляне на храни, поради прекратяване на охлаждането.

Въпреки че вероятността от слънчева буря, учените смятат, е ниска, такива бедствия, вече са се случвали в миналото.

Най-мощната от регистрираните слънчеви бури е настъпила през 1859 г. и е наречена „събитието Карингтън“ – на името на британски астроном Ричард Карингтън. Поради силното слънчево изригване в целия свят са наблюдавани  ярки северни сияния, а Европа и Съединените щати са били белязани от широко разпространени нарушения в работата на телеграфа.


Тагове:   удар,


Гласувай:
0



1. raders - Това е един нормален цикъл в прир...
13.06.2010 16:55
Това е един нормален цикъл в природата. Случвало се е милиони пъти. Няма срашно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mominasylza
Категория: Други
Прочетен: 462138
Постинги: 122
Коментари: 356
Гласове: 821
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930