Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 13:59 - хората от тип 'джипо подобна кола + златен ланец + хавлиени чорапи & брандиран марков потник на дупки + силна & неприятна музика и миризма' не са никак
Автор: mominasylza Категория: Новини   
Прочетен: 5501 Коментари: 3 Гласове:
5




Да мечтаеш поп-фолк
25.08.2010, 16:19 (обновена 26.08.2010, 13:28)
Силвия Петрова

 

image

Снимка: © БГНЕС

Българската мечта е чалга тайм - онова безвремие, в което задникът стои по-високо от главата

var carousel_1282818535 = new SimpleCarousel("slideshow",{ navigation : { prev : "material_header_prev", next : "material_header_next"} }); carousel_1282818535.init();

Някъде четох, че всяка нова идея започва от дъното на обществото, а после, все още миришеща на тиня, се изкачва до самия му връх.

Сигурно е започнало с дребните престъпници, шофьорите на ТИР-ове и магистралните проститукти, после полицаите от районното, застаряващите коцкари в кварталните кръчми-кафета и техните изневеряващи съпруги/любовници, а след тях децата им - пияни и весели тийнейджъри изживяваваха своите първи мигове на свобода и демокрация, докато Глория, Камелия и ДесиСлава издуваха гърди и силикони (кой каквото има), за да възпяват драматичния си любовен живот.

Когато бях в гимназията имаше места за излизане за нас (две на брой) - и места за излизане (несправедливо повече) за всички останали скучни и тъпи хора, които не пиеха водка, не се качваха по масите, не падаха от тях, и не знаеха текстовете от първия албум на Анелия.

Тогава бях в десети клас и разни лели и чичовци, потресени от мен (и поощрявани от майка ми) ме питаха: „Как може интелигентно момиче като теб да слуша такава просташка музика?".

Такива въпроси вече не се задават. Първо, защото „интелигентно" не е особено положително качество, второ, защото всички сме си малко простаци, трето защото всички слушат „онази" музика, докато дъвчат в такт окло софрата.

Не харесвам новите албуми на Анелия и не изпадам в истеричен пристъп на омраза, ако попадна на радио „Вероника" - с чалгата сме си безразлични. (Освен едно инцидентно посещение на Verсai, където шефът на представителството на Jaguar за България поздрави шефът на представителството на Microsoft за България с кючека „Жик-Так", докато наоколо летяха салфетки с принт на 50-доларови банкноти.)

Онзи ден отидох на пиано-бар. Казваше се "Силикон" - име, оправдано от симпатична руса певици с мек глас и огромни, твърди на вид цици.

Започнаха с "Две праскови и две череши". После се появи и втори певец (модерно-гей с дънки, маратонки, риза и черно-руса перука,) и вместо скучновата българска естрада започнаха да пеят дуета на Преслава и Константин, последвано от "Страшна тупалка" и "За да те забравя". И ето го - първият чалга-пиано бар, заедно с чалга ресторант, множество чалга магазини за чалга хора от поп-фолк държава.

Спомняте ли си, когато искахме да ги стигаме американците? Аре бегай!

Не ни трябва американска мечта с голяма къща, басейн и кола, атлетичен младеж и дългокарка русокоска. Тенкю, имаме си вече български поп-фолк дрийм!

Не се опитвам да подиграя поп-фолка, напротив - това е единственото нещо, което помня от моето дество през мътните 90-те години. Лесен за запомняне ритъм, герои и героини, случки и любови, с които се асоциират и шефът на Jaguar за България, и Минчо, който кара ТИР от Ямбол до Испания.

Една приятелка ми разказа, че когато гаджето й е особено емоционален (ревнува или си е пийнал), й пише текстове на песни като SMS и тя му отговаря в същия романтичен дух. Представяте ли си колко пъти Преси и Коцето драматично вехнат един за друг, Галена залита по обвързани мъже, а Тони Стораро страда и се напива от мъка?

Навсякъде и непрекъснато жени и мъже се превръщат в чалга-герои, за да се срещат, влюбват, чукат, разделят, да пият и да плачат . Поп-фолкът се разля по кабелите на Пайнер и се превърна в емоции от полу-фабрикатен вид, в забавен и леснодостъпен фаст-фууд начин на живот: когато си гладен - притопляш в микровълновата. Някъде, по време на турнетата на телевизия Планета, на някой обрасъл с троскот селски площад, обилно полят с евтина Derby Cola, се роди Да Бългериан Дрийм.

Американската мечта е сива и глупава. Българската мечта е по-голяма и има повече от всички. Освен това не е селска. Това е първото нещо - да не си селянин, независимо къде си. По този начин можеш с чиста съвест да обиждаш мъжете на „селяни", а жените на „кифли". Тези два подвида на човешкия род - Селянинът и Кифлата, обитават един и същ ареал, обикновено живеят заедно, карат Голф или някоя по-смотана кола, носят къси гащи и селски дрехи.

От останалите готини хора се отличават, защото се намират на километри от Де Бългериан Дрийм. Това разстояние е равно на разстоянието от селската им къща до Мола, където могат и да гледат готини Чантички и Обувчици, ама нямат пари да си ги купят. Освен това нямат пари нито за джип, нито за силикон, нито за липосукция.

Вторият задължителен аксесоар на българската мечта е Джип или Джипоподобен автомобил. Важното е да е лъскав и голям, каквито по подразбиране са и някои атрибути на собствениците им. Лъскави и Големи. Заедно с джипа вървят "Далавери" и "Много Пари". Мъжете, които ги карат са готини пичове и не-селяни. Жените, които се уредят с такъв мъж, се уреждат и с джипа му, раждат му две деца (за по-сигурно) и получават къща, където да си ходят на гости с приятелки и заедно да игнорират децата си край басейна.

Не знам през това време какво трябва да прави съпругът. Предполагам , да върти далавери, да изневерява, да кара пиян и да минава на червено (и да спонсорира КАТ - и те са хора, все пак). Поради липса на зрителски интерес други дейности в поп-фолк хитовете не се извършват.

Жените са по-активни. Заради еманципацията. Те са секси - имат силикон или са поне "стегнати". Не са кифли, мразят лъжата. Не биха простили изневярата. За сметка на това са палави . Търсят Големи и Лъскави и се борят да ги задържат, докато не забременеят. Този процес е сълзлив и сложен, има много предателства, приятелства, лъжи, мечти и каквато там рима измислите на секс.

Накрая на пътя стои Джипът на Тузаря и Супер готина кола за нея.

След което драмата се повтаря отново, защото в Пайнер нямат алтернативни истории, а пък ние нямаме въображение.

Имам съседи, един етаж над мен. Имат дете (обича да си играе с някакво стъклено топче, което весело подскача по теракота и отеква в хола ми.). Майка му носи токчета и пъшка театрално по време на секс. С абсолютно равна интонация, от началото до края. Можете да я чуете, ако застанете под прозореца на спалнята или в някои дни от седмицата, ако се приближите до къщичката на охраната.

Равно и шумно: ох, ох, ох - да, да, да. (Чух я случайно, когато една вечер отидох до пазачите, за да предупредя, че бариерата на входа не работи.) От време на време по тавана ми ходят и други токчета. Тихичко и дискретно.

Вчера се опитах да убедя един приятел, че в Америка, заради прословутата Американска мечта, няма гражданско общество. Хората са обсебени от начина си на живот и заменят гражданските си права срещу големи къщи и евтини почивки all inclusive.

"Че то в България да не би да не е така?", беше отговорът. Само дето вместо Лас Вегас и Холивуд си имаме Син Сити и Какао Бийч.

"Трак-трак" казаха токчетата, докато се разхождат по тавана и нямат нито интерес, нито време за друго, освен за предателства, приятелства, лъжи, мечти и каквато там рима се използва за секс.

Няма проблем. Моите токчета са по-високи, а на приятеля ми колата му е служебна, обаче е - горе-долу -голяма и лъскава. Тази вечер, за разнообразие, ще идем в кварталната кръчма да се напием.

image



Гласувай:
5



1. анонимен - well done, ма Кифло! Селяни...
26.08.2010 14:45
well done, ма Кифло!

СелянинЪт!

:)
цитирай
2. анонимен - AroundOfTheWorld.ru - Тайны планеты, необычные вещи, интересные события, мир вокруг нас, интересные факты
08.12.2011 17:59
<img>http://aroundoftheworld.ru/wp-content/uploads/2011/12/ibiza3.jpg</img>

Земля – это планета невероятной красоты, где каждый уголок по-своему прекрасен и таинственен, будь то созданное природой место или построенный человеком мегаполис. Места, которые непременно стоит увидеть, можно перечислять очень долго. Но кроме мест есть в мире и множество интересных событий, традиций и просто фактов, благодаря которым хочется посетить именно эту страну, город, поселение или местность.
Блог «С миру по нитке» посвящен именно таким удивительным местам.


<a href=http://aroundoftheworld.ru/france/francuzskie-bulochki.html>круассаны</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/russian/disneevskie-skazki-v-rossii.html>zolushka</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/ves-mir/samye-krasivye-vodopady-mira.html>самые красивые водопады мира</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/france/notr-dam-de-pari-sobor-parizhskojj-bogomateri.html>нотр дам де пари</a>
цитирай
3. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
10.01.2012 18:56
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mominasylza
Категория: Други
Прочетен: 462164
Постинги: 122
Коментари: 356
Гласове: 821
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930