Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 16:42 - Пентагона: „След пет години ще има дефицит на петрол“ *
Автор: mominasylza Категория: Новини   
Прочетен: 932 Коментари: 1 Гласове:
1



imageДефицитът на петрол може да доведе до влошаване на геополитическата ситуация и да доведе нестабилните страни до колапс, пише Маурицио Ричи в статия, публикувана във вестник La Repubblica.

Докладът на Пентагона Joint Operating Environment 2010, съдържа няколко тревожни страници, посветени на задаващата се заплаха от енергийна криза. Това е документ, който висшето военно командване на американските въоръжени сили, изготвя на всеки две години, за да опише ситуацията, в което САЩ трябва да действат през следващите месеци, казва авторът на статията.

В доклада се съдържа недвусмислено послание: до 2012 г., световните запаси от петрол могат да бъдат изчерпани, цените на петрола ще санеконтролируеми, и това не е всичко. „Още през 2015 г., според анализатори на Пентагона, разликата между все по-нарастващо търсене и затихване на предлагането може да достигне 10 милиона барела на ден“ – пише вестникът.

И прогнозите на Пентагона не са уникални. От много месеци има тревожни сигнали, идващи от експерти, анализатори, икономисти. Според Оксфордския университет запасите от петрол в света са надценени три пъти!!!

Очаква се, че през 2011-2015 година на нефтените пазари ще се развива много груб борба. Само погледнете Китай, който всяка година изгражда  хиляди километри  от магистрали. Днес Китай има 40 милиона автомобила – срещу 250 милиона в САЩ. Търсенето на петрол може да се увеличи драматично.

„В същото време обемът на суровината, който може да се осигури от нови области на добив, е ограничен. Според доклада на Пентагона: Каспийско море, Бразилия, Колумбия, Американски континенталния шелф могат да компенсират спада на старите области, но те не  увеличават общото производство, а същото се отнася и до катранените пясъци. От биогоривата не трябва да се очаква повече от 1% да задоволят енергийните нужди „- посочва изданието.

Заедно с това, според експерти, а и на Пентагона, резерви от енергийни суровини съществуват, но липсват необходимите платформи за петрол, инженери, съоръженията за преработка. И крайният резултат остава същият: дори и ако веднага се отговори на тези въпроси, резултатите ще бъдат почувствани едва след 10 години. В същото време петролът ще става все по-малко и по-малко, пише авторът на статията.

 

В действителност рецесията, която възниква в резултат от надпреварата за петрола, ще доведе до сериозни геополитически рискове. „Забавянето на икономическия растеж ще изостри други нерешени противоречия – се казва в доклада, – тласкайки слабите държави по-бързо, по -надолу в пропастта на колапса, и може да доведе до сериозни икономически посл

Американски експерти смятат, че положението може да принуди големите производителки на петрол да се защитават с оръжие в ръка. Прецизните оръжия ще струват по-малко и могат да бъдат закупени лесно.

„Върховното командване – пише още в доклада – може да бъде принудено да оперира в райони, в които дори малкият враг, но имащ нефт, ще има въоръжени сили, снабдени със свръхмодерни оръжия. “ Какви ли? „Разширена кибернетика, роботи и дори системи, които могат да издържат на удар от космоса“. И всичко това на фона на заплахата от „Ал Кайда“ подчертава изданието.

Източник: La Repubblica




Тагове:   дефицит,   „след,


Гласувай:
1



1. semtomovi - Човекът си е мързелив по природа. Не ще да мисли и добива
13.06.2010 16:47
Време е да се мине на алтернативни енергоносители, вода, слънце, вятър, звезди. Огледайте се наоколо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mominasylza
Категория: Други
Прочетен: 461091
Постинги: 122
Коментари: 356
Гласове: 821
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930