Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 21:16 - Седем души на час напускат България
Автор: mominasylza Категория: Други   
Прочетен: 1714 Коментари: 7 Гласове:
11Прочетено в днес.бг

Една от причините България да тъпче на едно място, е в голямото разминаване между самочувствие и покритие при повечето българи. Освен че още от малки българите знаят, че живеят в най-прекрасната страна с най-красивата природа, родителите и учителите упорито набиват в главите им и куп легенди за това какво представляват българите. Ето ви 10 от тези легенди, имащи главна вина за необоснованото ни самочувствие, което буди само смях, когато ни гледат отстрани.

1. Българите са невероятно интелигентни.
Едва ли не - най-интелигентните в света. Само израелците ни пречат да сме номер едно. Всъщност тази легенда произлезе от първите тестове на Менса в края на 80-те години, когато (вероято благодарение и на мен, защото бях един от първите, които си измериха интелигентността и на прима виста, без дори да знам какво изобщо ще представлява теста, изкарах 98%), се оказа, че сме втората нация в света по резултати. Да, това би трябвало да значи, че сме интелигентни. А всъщност значеше, че тогава за нас образованието и науката значеха много и полагахме сериозни усилия да сме добри в тях, отделяхме им нужното време, а нямаше и много забавления, които да ни разсейват от тази целеустременост. Иначе хората навсякъде по света са еднакво интелигентни, само различният начин на живот стимулира или потиска нуждата да използват интелекта си.
2. Българите са добри хора.
Сигурно затова си имаме поговорката “Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле”, затова си имаме и вица за българския казан в ада. Всъщност прецакването на ближния е нашият национален спорт, а омразата - любимата ни emoziа.
3. Българите са много талантливи.
Имаме талантливи музиканти, спортисти, учени… А какво, другите нямат ли? Всъщност повечето от най-добре реализиралите се с таланта си българи са го направили извън България. Напълно разбираемо е, че когато тръгваш от ниско (както е при повечето българи) и искаш да се наложиш в една качествена среда, ти полагаш много повече усилия, за да се усъвършенстваш и да бъдеш приет и харесан, отколкото онези, които са доволни от съдбата си. Така че не става дума за повече талант, а за повече мотивация. Талантът, както и интелектът, са разпределени равномерно по Земята - просто нуждата от разгръщането им на различните места е различна.
4. Българите са ученолюбиви.
В това твърдение има истина, само че тя вече е в минало време. Да, от втората половина на 19 век, та до края на 80-те години на 20 век, българите наистина са виждали зависимост между образованието и знанията си и успеха в живота. Само че демокрацията смени ценностите и заедно със свободата, която тя ни донесе, дойде и емпиричният опит, че успехът в живота има много малко общо с това колко си образован, знаещ и можещ, а много повече - с това кого познаваш, на колко богати господари служиш и доколко си готов да вървиш през трупове, за да се издигаш към върха. Ученолюбието загуби, днес на власт са безскрупулността и неграмотността.
5. Българите са трудолюбиви.
Българите всъщност са доста мързеливи и гледат как да получат най-много облаги с възможно най-малко усилия. Ако българите бяха трудолюбиви, от това трудолюбие щеше да има все някакви видими резултати. Всъщност основните усилия в областта на труда, които те полагат, са свързани с това да се наместят възможно най-добре на удобно и добре платено местенце, не в това да създават нещо на него.
6. Българите са предприемчиви.
Виж точка 5. Ако бяха предприемчиви, и от това щеше да има някакви видими резултати. Всички що-годе успешни начинания у нас са резултат от мащабни инвестиции и протекции, не от специален талант. А не една и две западни фирми, облегнали се на българския предприемачески талант за реализацията на своите проекти тук, са се оказвали затънали в блато, от което излизане няма. Българите са царе на разрушаването, не на съграждането.
7. Българите са прекрасен народ, но политиците им са скапани.
Да бе, да. А тези политици откъде се взимат? Вносни ли са? Е, един беше, но това като цяло е изключение… Не, политиците са просто една статистическа извадка от целия народ. Щом те са корумпирани, значи и самият народ притежава ген за корупция - просто чак когато влязат в политиката, хората получават възможности да се разгърнат и истински да реализират корупционната си същност. И впрочем да не би корупцията да е само при политиците? Защо пренебрегваме съдии, полицаи, митничари, лекари, учители и всякакви чиновници?
8. Българите са гостоприемни.
Всъщност българите са гостоприемни само докато примамят туриста или чужденеца да дойде при тях. Падне ли им един път, след това само гледат как да го излъжат. “Фрешовете са по 4 лева. Вие сте българи, вас няма за какво да ви лъжа” - тази фраза, изречена към мен от сервитьорка на Слънчев бряг преди 4-5 години, характеризира най-точно нашето “гостоприемство”. Гостоприемни са тайландците, сингапурците, хонконгците, германците, англичаните, дори и турците. Българите не са.
9. Българките са най-красивите жени.
ОК, не казвам, че са грозни. Но съм виждал също и много хубави германки, шведки, италианки, китайки, японки, ако щете - американки и австралийки, и при това много по-малко от тях имат облекло и излъчване на проститутки. Ама при нас процентът на красивите бил по-голям? Може и така да е - ама и това си има своята причина, или даже две. Първата е в това, че прекалено много жени у нас не виждат по-добра реализация за себе си от това да се “продадат” възможно най-скъпо като жени (т.е. да се преборят за възможно най-богат мъж). Докато в хубавите страни това е само част от личностната им реализация. Да не говорим, че много често у нас само фасадата е красива, а съдържанието е пълно менте. Точно като в туризма: лъскави фоайета и рецепции на хотелите, а вътре - лошо обзавеждане и ужасно обслужване. А втората причина е в това, че много от най-хубавите жени в развитите страни живеят доста по-затворен начин на живот в своя си социален кръг, така че случайният турист просто не може да ги види случайно на улицата.
10. Българските мъже са най-великите любовници.
Една от най-трайните легенди, възникнала по времето на гларусите през 60-те и 70-те години на миналия век. Покритие? Че на кой му трябва! Важното е тупането в косматите гърди, все някой може да ни повярва (фактът, че напоследък са по-малко космати, нищо не променя в смислов план). Лошото е, че шведките и полякините все по-малко се интересуват от нашите курорти, а и рускините, когато приритат за секс туризъм, предпочитат Турция, където мъжете имат същите претенции на секс машини, но за сметка на това луксът и обслужването са на доста по-високо ниво.
Кои са изворите на националното самочувствие за българите? Голяма нелепост – кисело мляко, АЕЦ, оперни певци, Бербатов, природа…
Природата и киселото мляко не са заслуга на българина. Исторически шанс е, че той е попаднал географски на това място, а, както се вижда, има изключително хищническо и пагубно отношение към природата.
И млечнокиселата бактерия не е негово изобретение, а просто тук се развива най-добре. Митът за уникалността на киселото мляко съществува само в българската глава. Т. нар. йогурт се прави и продава по цял свят. Има 2-3 страни в света, в които се продава йогурт с българска закваска, но става дума за редки марки и изключения.
А у нас киселото мляко вече се прави по нови технологии, при което няма живи бактерии в него. А ако има, бацилус булгарикус в закваската остава малцинство, за сметка на други микроорганизми (не само “Данон”, почти всички го произвеждат така).
Българско сирене светът не познава, познава гръцко бяло сирене. Български кашкавал – също. В Европа има няколкостотин вида жълто сирене от няколко държави, които демонстрират далеч по-голямо разнообразие от българския кашкавал.
Митовете за българските зеленчуци и плодове се съчетават с тъжна реалност – повечето в България сега са вносни. Български ябълки няма (някога са били хубави), навсякъде се продава китайски чесън (български само напролет - зелен), доматите у нас вече са по-пластмасови от турските, дори през лятото, защото търговци и производители предпочитат сортове, които не се развалят на рафта. Моркови, всякакви зеленчуци се предимно вносни.
А цялата традиционна българска кухня всъщност е предимно турска. Всички специалитети ги има в кухнята на балканските страни. Българската гордост - шопската салата - е вариант на гръцката (без маслини и сиренето е настъргано), освен това не е нещо традиционно и старо. Започват да я правят у нас някъде към 30-те години на миналия век и е докарана до сегашния си вариант в ресторантите на “Балкантурист” при комунизма. До 1910-1920 г. българите не са ядели и консервирали червени домати, а само зелени. Червените са ги смятали за вече развалени – по въпроса има и научни студии.
С какво създадено от нас се гордеем? Изобретили “сме” компютъра? Грешка. Изобретен е от двама американци, на единия от които бащата е българин, майка му американка от ирландски произход. Джон Атанасов е роден в САЩ, там е получил образование, тамошната икономическа свобода и конкуренция е направила възможно това изобретение. И то е само принципно, а съвременният компютър е изобретен от друг. Това не пречи да се тупаме в гърдите, че “ние сме” измислили компютъра.
Друго? Световните ни шампиони по шах (за кратко) Веселин Топалов и Антоанета Стефанова някак не станаха голям извор на национално самочувствие. Шахът не е много популярен, в сравнение с футбола.
Стоичков, Бербатов? Безспорно те са най-големите поводи да се гордеем. Те правят така, че да се споменава името на България по света, с тях ни идентифицират (другото, с което най-често се прочуваме, са проститутки, измамници, цигани).
Но Бербатов и Стоичков никой не ги поставя на обсъждане в разни анкети.
В инициативата на БНТ за най-големите български събития на 20 век, анкетата показа, че на първо място зрителите classират “Българското оперно чудо”. Израз на комплекс - малцина слушат опера, но е престижно да се гордееш с оперни певци. Самият израз “чудо” е комплексарски. Какво пък толкова чудо? Има няколко български оперни певци от 20-те години насам, гастролирали по най-големите оперни сцени. Те са направили кариера на Запад, а не тук. Подобно на футболистите. И “ние” се гордеем с тях, защото са от “нашата порода”. По-добре ще е да не ги наричаме “чудо” и “най-големите”. Можем да сме горди с тях и без тия хиперболи.
На второ място в същата анкета е classирано “Построяването на Димитровград” (?), на трето - научното откритие “Шести сърдечен тон”, направено от български лекар. Освен “шести сърдечен тон” има още 5 български открития и десетки значими изобретения, които имат приложение в чужбина, но не са популярни у нас. Тук малцина се интересуват от наука, тя не е на уважение. Отношението към науката е - “тия от БАН” са едни тунеядци и търтеи, които само искат пари. Такива са представите на средния българин, подстрекавани от сегашните на власт.
Очевидно има остър дефицит за извори на национално самочувствие.
Впрочем, в същата classация на БНТ за “Българска битова революция на 20 век”, се нареди на първо място чушкопекът (25,5%), пред електричеството (16%), пред телевизора и радиото (13,4%) и пред мобилния телефон (10%). След тях се подрежда остъкленият балкон със 7%.
Това подреждане подсказва, че средният българин е по-близо до селянина от с. Катуница, отколкото до модерния, образован градски жител.
И точно този среден българин възприема АЕЦ като извор на национално самочувствие. Ние сме нация, дето цепи атома. Силни сме. Високотехнологични. Изнасяме ток, а не само домати. Голяма работа сме. Турци и гърци ни се молят за ток. Ще им дадем, да видят те колко сме над тях. И това прекрасно се експлоатира от политици и енергийната мафия.
Няма смисъл тук да се намесва спорът кой печели от АЕЦ, колко е опасно и дали една нова АЕЦ в Белене ще се изплати за 40 години.
По важен е въпросът - защо едни австрийци, народ колкото българския, не се чувстват по-прости и по-слаби без АЕЦ? Или други малки народи като датчаните, норвежците? Или една Португалия, Гърция?
Не може ли просто да си живеем живота, без да се бием в гърдите с АЕЦ, без да се хвалим, че сме изобретили компютъра, че нашето вино е най-хубаво, че само у нас има кисело мляко? Или митът, че сме най-умните - в тестове за интелигентност само евреите се били подреждали преди нас. Глупости на търкалета.
Цяла отделна тема са съчиненията, че българската нация била най-древната, създала е цяла цивилизация и т. н. Митове и абракадабри. Хеле пък разни военни успехи отпреди векове… Това са изворите за национално самочувствие. Ровенето и търсенето на поводи за гордост в древната история издават комплекс за малоценност.
Целият този фалш постоянно се подхранва от медиите и т. нар. елити, политици. Ще отмре много бавно.
Накрая българинът наистина добие самочувствие, когато полека-лека станат по-малко българските самохвалства и поводите да се срамува от “българските работи”.
Отношението ми към патриотизма винаги е било хладно. Свързвал съм го с мустакат въздебел чичко, който по потник пие мастика и обяснява, че българите са измислили компютъра, атомните реактори, ускорителя за елементарни частици и печатарската преса, примерно. Патриотизмът е някакво нещо, което кара големи групи хора да говорят щуротии, защото така им е по-уютно в собствената им кожа и в света. Затъпява ги, окастря им нервните окончания, прави ги безкритични и нетърпими към критиката.
България над всичко! = Само Левски!
Обичам рухването на архаични убеждения под ударите на интелигентни и конструктивни аргументи, защото след тях остават Третата симфония “Ероика” на Бетовен, “Пияният кораб” на Рембо и “Звездна нощ” на Ван Гог. Но това изисква време, изисква и желание, че и мисъл. Патриотизмът е един вид удобна инерция, по своето същество съвсем същата като запалянковщината в полза на конкретен футболен отбор. Когато отборът загуби мач, виновни са съдията, нечестната игра на противника, лошият късмет, вуду-магиите на евреите, лошото атмосферно налягане и извънземните. Проблемът никога не е в това, че отборът е играл слабо и закономерно е паднал.
Та така и с България. Винаги прецакана от Великите сили. Ние сме най-умните и най-красивите, та за това всички ни завиждат. И за хубавата природа, за какво друго? Какво кисело мляко, те тези на Запад не могат и да мечтаят за подобно! Ами лютеницата, ами доматите - ехаа! Българските мъже са най-потентните в Европейския съюз, членът им е с около 10 сантиметра по-дълъг от средния германски! Пък жените са толкова дивно красиви, че направо си загубваш ума (ако си чужденец, често, и апартамента). Интелектът на нацията е на толкова високо ниво, че просто да се чудиш какво прави Силициевата долина при онези тъпи американци…
“На нож!” или Пенчо Славейков?
Естествено, българският патриотизъм вирее и в псевдоинтелектуални градинки, където не всичко е плоскоумно клише. Расте на безплодна почва, където бароковият ми фикус - а той не е никак капризен - би увехнал за три минути. Това е почвата на героичната патетика. Например: българската армия нямала нито един пленен флаг, с което “трябва да се гордееш, иначе си родоотстъпник”. Не, мерси, не се гордея с нищо подобно. В краен случай изпитвам нещо като самодоволство, че пенчославейковата поема “Фрина” е написана на родния ми език.
На тази безплодна почва се намира дори прекрасният поет Христо Ботев. Той е направен от китайска пластмаса, бил е безгрешен, никога не е пил алкохол и никога не е задявал жени. Върху него тихо се сипе белият сняг, от стиропор. Поезията му хич не е важно да се чете, важен е подвигът му. Компания на поета правят още 10-15 чудовищни клишета, от които получавам стомашни киселини.
Имам един приятел. Той често, като се напие, разказва за дойранската битка със сълзи на очи. След това пуска Слави Трифонов, защото “това повдига българското самосъзнание, а ти Яворе си един родоотстъпник, писнаха ми твоите журналистически онанизми, Бах ли да слушам?!”. Впрочем, този мой приятел ще се върне в България, “само ако нещата се оправят”. Хехе!
Българският патриотизъм не е като американския, който се сглобява от взаимодействието между уважението към реда (и спазването му) и идеята, че патриотът работи за държавата, а ако работи два часа допълнително, е още по-голям патриот. В България философията се сглобява от друга двойка убеждения: “Законът е врата у поле, само балъците минават през нея” + “Какво ще им работя на тия…”.
Патриотизъм - преди употреба прочети упътването
Българският патриотизъм се отъждествява с идеала на вечния кеф, в който никой никога нищо не работи, правописът го владеят само НЕКВИ асоциални нещастници, а кирилицата е ненужна изгъзица. Българският патриотизъм съвместява омразата към османския поробител и слушането на българската-турска музика - чалгата. Българският патриотизъм е злобата и завистта към успелите (дори нации).
Не съм патриот и не искам бъда. Искам да работя в България, да пиша прекрасни текстове на български, а пък ако успея да направя живота на десетина човека по-качествен - бих се чувствал чудесно. Искам да участвам в изграждането на един манталитет, нетърпящ свинството, в разграждането на робския овцизъм. Мисля, че това е напълно възможно след стотина години.

Завършвам с няколко съвета към патриотите. Вместо да си чупите клавиатурите по форумите, вместо да псувате и разпенено да коментирате дали съм евреин, гей, алкохолик или наркоман, вместо да разисквате какво скапано поколение от емигранти расте, вместо всичко това - излезте навън! Разкопайте градинката пред блока и посадете цветя! Така утре ще отидете в по-ведро настроение на работа и ще бъдете с 20% по-продуктивни. Това ще бъде наистина хубаво за България, ако ви пука за нея, естествено.


Автор –UK UK UKГласувай:
11
11. panazea - Преди да сочиш клечицата в окото на брата си
14.04.2011 21:46
си махни гредата от твойто око !
Много жалко !
И колкото и да ти е чудно , отидох при съвсем непознати хора и те ме посрещнаха с такова уважение ! Направо неочаквах ! Ха ха ! Уважение ! И мога да заявя , че моето самочувствие си е подплатено ! Ха ха ! сигурно пишеш за себе си ! А ти посади ли си картофите?
цитирай
2. mominasylza - моите почитания Панацея
14.04.2011 21:53
Това сега към кого е адресирано?Не разбрах! Подчертавам че творбата не е моя,но ме впечатли и нарочно я пуснах, защото искам д а чуя и други мнения,дали е така..
Да!Обидно е,като го прочете човек, но колко от написаното НЕ Е ИСТИНА??
Аз обичам да садя,не само картофи, а каквото и да е, но нямам ЗЕМЯ на която да го насадя.Пред блока са само зелени площи и никой няма д ами разреши да си садя,каквото си искам.
цитирай
3. panazea - Моминасълза е чудесно име !
14.04.2011 22:43
Ами това ми е мнението за този , който го е написал . Щом не си ти , значи е адресирано към автора .
Сълзичке , това са платените клакьори , които само хулят българите !
За да прочетеш нещо подплатено , чети Ела Хикари или Мето или Севт, или Захари . В блога има много оправни хора .
Аз вече си подбирам компанията .
Лека нощ и прости ми за недоразумението .
цитирай
4. ferdi - Доста крайно негативно...
15.04.2011 09:44
Знам, че не си го писала ти :) На мен ми стана доста гадно и неприятно докато го четях - да, много неща са си наистина така - но пък и не мисля, че в прекрасната видиш ли чужбина всички жители на държавите са най-възпитаните, гостоприемните, образованите, чистите, интелигентните, прекрасните и т.н.. с други думи никак не си падам по крайностите! Човек ако иска да види само лошото някъде - винаги ще го намери, също както важи и обратното. За частта с древната ни история пък съвсем се вбесих - но там да си се изкажат спецовете, но малко се е поувклякъл и то некомпетентно :)
А за саденето - този субект може би съди по себе си - но аз все по-често виждам блокове с поддържани градинки - и то не от общината. Който иска винаги намира начин да направи нещо хубаво, нали така :) Примери много.
Накратко - прав им път на тези, които споделят мнението на субекта написал това.
А на теб хубав ден сълзичке ;)
цитирай
5. pevetsa - Ванче, дори и да има истина в тези ...
16.04.2011 16:40
Ванче, дори и да има истина в тези редове, то аз виждам моята си истина, и тя е че има и такива от нас Българи, които правят просто така едно добро, без да се бият в гърдите, и афешират че са голяма работа.
Работя с чужденци, дори имам подчинени от тях, и да ти призная, не ни превъзхождат с нищо, с нищо, дори обратното.
А и вярвам, че един ден, България ще е по добро място за живеене, защото ще дам от себе си за КАУЗАТА!
Алекс Алексиев от Русе
цитирай
6. mirachopi - На мен пък ми хареса,
17.04.2011 00:39
самата аз мисля така за българите,и смятах да пиша по темата,но автора се е справил чудесно.А на несъгласните предлагам да напишат,защо не са съгласни.Това че те не са такива не означава голяма част от българите не са такива-горделиви,първични обаче пък красиви и надарени.Благодаря ти,че си го качил/а,ако си чел/а Марко Семов/Америка като за Америка/там той описва как се хвалел с нашата ракия,а никой не му обръщал внимание,и по-лошо за великата ни нация даже не били чували.
цитирай
7. pentecost - Пази, Боже, сляпо да прогледа
24.04.2011 03:11
Статията е доста тенденциозна и като че ли умишлено са търсени само лошите страни на българите. За някои неща авторът безспорно е прав, макар малко да преувеличава на места, а за други говори наизуст чул-недочул, но това е типично българска черта :). Ние наистина преувеличаваме всичко, дори и лошото, и авторът не е изключение. В общи линии, типичен чуждогъзолизец, като не иска да се отъждествявяа с България и българския народ, да си стои в чужбината, явно не са го зачели тука и е комплексирал. Само че съм сигурен, че по празниците иска да си хапне баница, баклава и козунак, нищо, че не са традиционно български, а арабско-балканско-турски. Но всеки има право на избор в крайна сметка. Живял съм дълго в чужбина, но нито съм се гордял, нито съм се срамувал, че съм българин, а винаги съм имал достатъчно самочувствие където и да отида и съм гледал да се държа чоешки с хората, каквито и да са те.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mominasylza
Категория: Други
Прочетен: 349616
Постинги: 122
Коментари: 355
Гласове: 812
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031